pepa.cz
váš známý přes slevy

Pepa

 


 

Takahashi je japonská restaurace, která má dlouholetou zkušenost v přípravě autentického gurmánského jídla.Všechna jídla jsou připravena pouze z nejlepších a nejčerstvějších surovin, aby se zajistila vysoká kvalita pokrmů.

 



 

 


Samozřejmstí je pak i vynikající servis. Jídelní lístek obsahuje sortiment vysoko-kvalitních, tradičních či avant-garde jídel japonské kuchyně v kombinaci s příjemnou atmosférou a útulným posezením.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co je vlastně to tajemnem opředené sushi? V praxi jde o různě tvarované kousky vařené rýže, ochucené rýžovým vínem a octem, doplněné (nejčastěji) syrovými kousky ryb či zeleniny. Servírované s citem pro estetiku, nezbytným "kopečkem" japonského křene wasabi v kombinaci s lahodnou sójovou omáčkou a lehce pikantním nakládaným zázvorem... Použité ingredience a jejich kombinace, tvary jednotlivých kousků sushi i možnosti výsledného aranžování jsou prakticky neomezené. V současnosti můžeme v záplavě konkrétních typů rozlišit 5 základních druhů sushi - maki sushi, nigiri sushi, temaki sushi, sashimi a moderní variace (v čele s nejznámějším zástupcem - sushi california).

 

 

ZÁKLADNÍ DRUHY SUSHI

Ve střední Evropě jednoznačně vede v oblíbenosti tzv. maki sushi. Tento druh sushi je - hodně zjednodušeně řečeno - rýže zabalená v řase nori spolu s rybou, plody moře nebo zeleninou. Ve výsledku ja pak tento "váleček" nakrájen na kolečka (asi 2,5 cm široká) a stylově servírován. Jako "náplň" pro maki sushi se používá nejčastěji syrová, méně často pak vařená či uzená ryba (losos, tuňák, mořský ďas), dary moře (krabí maso, krevety, chobotnice, sépie) a samozřejmě čerstvá, vařená nebo nakládaná zelenina (dýně, ředkev, avokádo, okurka), případně japonská vaječná omeleta (tzv. tamago). Nigiri sushi je naopak rukou vytvarovaný váleček rýže, na který je svrchu přitisknutý plátek (opět kousek ryby, zeleniny atd.), případně je "pro jistotu" obmotán tenkým páskem řasy nori. Temaki sushi by mohlo být nejsnáze popsáno jako rozličné ingredience zabalené v kornoutu z řasy nori. Sashimi jsou pak speciálním způsobem krajené plátky syrových ryb a jiných mořských darů s důrazem na krásný profil a zachování přirozené textury masa. California sushi je v podstatě maki sushi "naruby" - tedy rýže je na povrchu rolky, často ještě obalená v efektním různobarevném kaviáru, jemně usekané petrželce či sezamu. Náplň, případně řasa nori, jsou v tomto případě "zamotány" uprostřed rolky. California, stejně jako další "moderní" varianty sushi často obsahují ingredience, které nemají s původní japonskou recepturou nic společného, za všechny zmiňme např. majonézu, chřest, šunku prosciutto či smetanové sýry typu ricotta.

 

 

 

A co pít k sushi? Japonci k sushi nejčastěji popíjejí saké - speciální rýžové víno (při jeho konzumaci je dobrá opatrnost - obsahuje až 17% alkoholu). Saké se pije v malinkatých pohárcích, v létě studené, v zimě naopak horké. Často se taky k sushi podává japonské pivo, které je překvapivě podobně chuťově laděné, jako to naše (při jeho přípravě je mimochodem používán právě náš, český chmel).

 

 

 

www.sushi-bar-praha.cz

 
www.takahashi.cz

 

www.takahashij.cz

 

 

 



VŠECHNY SLEVY

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace